Sfințire de biserică la Hagi Curda cu miliție și SBU în civil

16 iulie 2011 – Hagi Curda  – Ucraina – Mic reportaj foto

Autocarul coaliţiei Acţiunea 2012, ce se deplasa la Hagi Curda pentru sfinţirea primei biserici româneşti din sudul Basarabiei, raionul Ismail, Ucraina, este oprit  mai bine de 2 ore şi nu îi este permisă trecerea la vamă. Studenţii şi ziariştii sunt amânaţi şi ameninţaţi cu diverse controale pentru a-i face să renunţe. Ofițerii ucraineni de miliție și securitate internă (SBU) filmează și fotografiază tot ce mișcă.

Antonie Popescu transmite de la fata locului :

Mitropolitul Petru al Basarabiei a oficiat slujba de sfintire a Bisericii din Hagi Curda, rectitorite prin efortul unui brav roman localnic, Nicolae Iordachescu care dupa dezmembrarea imperiului sovietic infrunta obstacolele, intimidarile, agresiunile (inclusiv incendierea casei!) provocate sau tolerate, contrar Constitutiei, de autoritatile statului independent Ucraina.  Vechea Biserica romaneasca a fost dinamitata in anii 70 de sovietici. Pe temelia bisericii a fost inaltat, ostentativ si dispretuitor, monumentul ostasului sovietic, simbol al ocupatiei in urma raptului teritorial si inrobirii Romaniei la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
Romanii din Camusovca au inlaturat in 1997 monumentul sfidator, dar tot nu au fost lasati sa refaca biserica. In anul 1999 se decide achizitionarea privata a unui teren ( un alt amplasament) si ridicarea bisericii. Un ajutor constand in materiale de constructie este impirdicat de autoritatile ucrainene in anul 2000. Consiliul Romano-American din SUA se implica si proiectul incepe sa prinda contur . Familia din Florida, a fostului detinut politic anticomunist, Nicolae Popa, nascut la Galati (17 ani de inchisoare comunista) eliberat din captivitate in urma interventiei Presedintelui Jimmy Carter – ca si alti romani din diaspora, contribuie masiv si decisiv pentru ca recladirea Bisericii sa inceapa.
In anul 2006, ajutorul semnificativ al Guvernului Roman, a contribuit la ceea ce vedem acum – lacasul sfintit astazi de un sobor de preoti ai Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Romane – intre care Pr.Nicolae Asargiu si Pr.Anatolie Cristea – indelung persecutati de autoritatile ucrainene incepand cu anul 1994. Cei doi preoti au si fost expulzati in 1996 din Ucraina prin grija SBU, serviciul secret ucrainean- intocmai precum jurnalistii Tigau si Lazar sau Marian Voicu in anul 2000 si alti confrati. O alta prigoana asupra clerului si credinciosilor Mitropoliei Basarabiei, mitropolie canonica in zona, a fost facuta si continua si astazi de filialele din Izmail si Odesa ale Patriarhiei Moscovei.   Aceasta este, pe scurt, odiseea Bisericii din Hagi Curda (Camusovca) si asa sunt incalcate drepturile romanilor din regiunea Odesa, azi Ucraina.

Pe la spate, pe la spate

Ăsta e pus la intimidare. În drum.

Mitropolitul Petru al Basarabiei

 

3 Comments on "Sfințire de biserică la Hagi Curda cu miliție și SBU în civil"

  1. „Pe la spate…” cu fotoaparatul , dle Antonie, e Presedintele „Valului lui Traian” din Tatarbunar – membru al Consiliului National al UI Comunitatea romaneasca din Ucraina – Nicolae Mosu! Fara provacari, dle A.P.

  2. Doi din autocar au interdictie de a intra in ucraina. Atentie: „Interdicţia a fost dată în 2009” – adica pe timpul portocaliilor Iuscenko si Timosenko. Daca stiau – de ce s-au urcat in autocar (pana nu au coborat autocarele nu au plecat din vama). Cei ce au interdictie de a intra in Romania sau SUA – pot intra? Nu! Si inca una: abea acum, pe timpul lui Ianukovici (in ciuda „moldovenilor” lui Fetescu si a kazacilor viniti la eveniment pentru provocari) – datorita celor de la guvernarea actuala – cei de la interne nu au permis „blocarea” evenimentului… Dl Iordachescu inca nu are in regula actele cu pamantul sub biserica, dar dupa intalnirea cu vice-guvernatorul D.Volosenkov s-a hotarat sfintirea pentru 16.07… Multe nu se spun… si nu se scriu!
    Principalul ca oamenii din Hahi Curda sa se poata ruga in liniste! Biserica e pentru ei – nu pentru kazaci sau cei de la „Actiunea 2012” . Nu PR eftin – ci lucruri concrete! Papte, nu vorbe! Biserica din Camasovca (Hagi Curda) e o FAPTA! Multumim tuturor! Si In primul rand dlor Popa si Iordachescu, alaturi de satenii din localitate!

  3. În privinţa UNIRII, ştie Dumnezeu mai bine ce are de făcut. Până nu-şi va lua occidentul gheara de pe noi, nici n-ar fi indicată această unire. Dacă eram uniţi şi în Moldova ar fi avut loc acelaşi dezastru. Vi s-ar fi tăiat pădurile, vi s-ar fi furat pământul, fabricile (alea pe care le mai aveţi) şi aţi deveni următoarea victimă a cotropirii occidentale, o enclavă care să trimită forţă de muncă ieftină în europa.
    Şi nu fii aşa de convins că în spatele acestor evenimente, pe care le enumeri, sunt ruşii. Forţe oculte supranaţionale acţionează deja şi în spaţiul Moldovei surori pentru a-şi extinde influenţa şi numai Dumnezeu le mai poate zădărnici planurile expansioniste.
    Unirea va veni curând, dar mai întâi trebuie să înceapă un conflict armat major în occident. Va fi un moment prielnic, când laţul pus de forţele oculte de gâtul României va slăbi. Atunci, prin voinţa populară a ambelor ţări surori, se vor rupe graniţele şi se va realiza UNIREA cea mult aşteptată.
    Mai târziu, la alegerile din 2014, vom alege la conducerea ţării un moldovean de peste Prut. El va fi Omul Providenţial, care va salva România şi o va duce în fruntea statelor pământene.
    Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Leave a comment