Cu serviciile secrete la TV

Nu ştiu cum ar putea fi catalogat reportajul despre serviciile secrete, difuzat de Antena 3, sâmbătă la oră de vârf. Am să fiu totuşi ponderat şi am să spun că jurnaliştii, colegii mei, au dat dovadă cel puţin de o naivitate ieşită din comun. Dacă pentru realizarea reportajului despre SRI şi SIE le-a trebuit circa 5 luni, cum am auzit, atunci îmi dau seama ce degringoladă a iscat criza în toate intituţiile de media particulare. Reducerile de personal şi scăderea cu 50% a salariilor te pot împinge la orice.
Am urmărit cu mare atenţie interviurile şefilor SIE şi SRI strânşi la un loc, mai precis cum vorbesc “EI” în mod profesionist şi discret despre munca de informaţii. Încerc să înţeleg lipsa de informare în domeniu a realizatorilor emisiunii care lucrează pentru un trust creat şi condus mulţi ani de fostul ofiţer de Securitate, generalul SIE Constantin Rotaru. Nu pot pricepe totuşi, cum li se permite politrucilor numiţi în capul serviciilor secrete româneşti, la 20 de ani de la Revoluţie, să ne ia de proşti şi mai ales pe banii cui. Nu ştiu ce să fac ? Să râd, să plâng, să schimb pe alt canal. Nu. Îi privesc răbdător pe Mihai Răzvan Ungureanu, George Cristian Maior sau Florian Coldea minţind poporul cu televizorul.

La SIE, statul sunt EI

Am fost de acord cu faptul că în orice stat care se respectă trebuie să funcţioneze servicii secrete puternice. Sunt sigur că avem şi noi profesionişti şi talente în munca de informaţii. Din păcate, prezenţa Ungureanului la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, aruncă în derizoriu întreaga instituţie. SIE, în întregime reformată ! Păi bine măi Răzvănel, a-i fost dat dat afară de la MAE tocmai pentru că nu erai în stare să cureţi externele de dinozaurii Securităţii comuniste. Şi uite acum, Diaconescu o trage cu de-alde Ion Nuică. Cum s-a făcut reformă în SIE ? Cu ofiţerii Secu Silviu Predoiu, Vasilică Şarcă şi alţii ca ei în conducerea instituţiei, la caşcavalul dosarelor nepredate CNSAS. Biroul Director al SIE este condus de doi ofiţeri educaţi în anii ’80 la şcoala anti-NATO şi anti-UE de la Brăneşti.foto ungureanu predoiu basescusie
Emisiunea prezenta testele dure la care sunt supuşi viitorii spioni. La ce teste au fost supuse nevestele, amantele, plozii şi nepoţii angajaţi în SIE, SRI, STS, SPP, DGIPI în ultimii 4 ani, este greu de spus. Serviciile secrete de famiglie sunt stat în stat. În afară de asta, gloata nomenclaturiştilor informativi le-a asigurat noilor directori câte 2 şoferi şi 2 secretare. Şi numai în SIE sunt peste 40 de direcţii. Reformă, care reformă ? Mă mir că nu le crapă obrazul de ruşine. Să le aducem aminte de scandalurile Cristian Colţeanu, Bogdan Dumitrescu, Manuela Vulpe, Ionuţ Dicu, Alexandru Rus, traficul cu vize de la Chişinău, spionii prinşi de americani în Irak, şi de recentul Ion Nuică, poreclit şi  “consulul pe la spate”. Toţi, acoperiţi de valoare încă de pe vremea dictatorului, promovaţi în SIE de toate guvernările post-decembriste. Că reporteriţa cu pricina este o naivă, nu-i de condamnat. Nu ne-am născut  învăţaţi. De unde să ştie despre aventurile japoneze ale libidinosului Mihai Răzvan Ungureanu ? Din presă, după o minimă documentare. Despre ce făcea acesta la Cernăuţi în delegaţiile oficiale, de pleznea de râs SBU (serviciul secret ucrainean), mânuind camerele ascunse. Consulul general al României la Rostov pe Don, Cornel Ionescu ar avea multe de povestit despre aventurile şefului SIE la hotel Ceremuş. De unde ştie ? Asta este altă poveste care ţine de Direcţia Generală de Securitate Internă din cadrul instituţiei, adică de la ofiţerii români de contrainformaţii. Acolo unde se află şi dosarul Ungureanu-Hombach.

Sereiul lui Coldea, aceiaşi Mărie cu altă pălărie

Nici în ceea ce priveşte sereiul, lucrurile nu stau pe roze. Cu toate că majoritatea securiştilor care conduceau direcţiile judeţcoldeaene de informaţii au fost schimbaţi, mentalitatea este aceiaşi. Sub conducerea lui Radu Timofte, SRI a trecut scandal în scandal, care mai de care mai publice. Şi ar fi de ajuns să spunem că la începutul acestui an, fostul şef al spionilor interni a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie alături de o echipă consistentă de colonei şi generali. Copilul lui Băsescu, cel mai tânăr general din Carpaţi Florian Coldea pare a nu-şi aduce aminte de aventurile şefului său. După ce a fost prins cu poliţia politică în dinţi (scandaluri de unde i s-a tras porecla de Coldea-Bileţel), discretul Florinel ne spune cum nu poate vorbii despre cariera sa fulminantă la Direcţia Antiterorism. Îi aducem noi aminte că sub conducerea predecesorilor săi, SRI a protejat şi a colaborat cu cei mai mari traficanţi de ţigări şi armament ai României, recte Omar Hayssam sau Zaher Iskandarani. Şi că, în nesimţirea lor fără margini, şefii SRI i-au făcut scăpaţi pe teroriştii naţiunii Munaf şi Hayssam, acoperind astfel dovezile traficului internaţional cu armament către zona arabă, pe care îl cercetau de zor procurorii DIICOT în mai multe dosare printre care şi 628D/P/2005. Unde, alături de politicieni de marcă, figurează teroristul Viktor But, adjunctul său din Ucraina, Michael Şuşak din Cehia şi mulţi alţii. Numai “spioni” periculoşi ca Stamen Stancev ne-ar putea lumina cu privire la dosarele Armamentul şi la conturile secrete Orhideea şi Alegretto. Acolo unde se spală bani murdari din afacerile morţii.

Presa de criză la mâna serviciilor speciale

Cât priveşte relaţia cu presa, o altă glumă bună a generalului-bileţel Coldea, joc de glezne. Niciun cuvânt despre filajul, intoxicarea, monitorizarea, infiltrarea, într-un cuvânt controlul total al presei din ultimii 4 ani. Desfăşurat prin intermediul serviciilor secrete. Nu este de mirare că jurnalişti ” de marcă”, deontologi şi analişti politici sunt controlaţi şi manipulaţi chiar începând cu 1990. Poate de aceea avem ziarişti miliardari din afaceri cu STS sau maeştrii căzuţi în adoraţie după EBA. Să ne mai mire că un aşa-zis om de afaceri este promovat în conducerea PNL Gorj ? Cel care se lăuda mai ieri în faţa jurnaliştilor “că-l face” pe liberalul Dan Ilie Morega. Acelaşi care l-a lucrat informativ prin intermediul presei locale şi pe Nicolaie Mischie.
Coldea e liniştit. Nu prea mai are cine să stea cu ochii pe abuzurile serviciilor secrete. Jurnaliştii de investigaţii puţini şi filaţi dau ce li se oferă pe tavă. Nu am aflat nici în ziua de azi cum de i se permitea ofiţerului N. Daju (alias Mugur de Fluier) să intoxice nestingherit, ani la rând, presa gorjeană. Dacă privim cu atenţie, rapoartele sale (publicate în presă) despre reţeaua SRI de la Gorj, trimise Direcţiei de Protecţie Internă şi personal generalului Florian Coldea, înţelegem cu cine avem de-a face. După ce a fost deconspirat de jurnaliştii locali, acelaşi ofiţer scrie în continuare al Târgu Jiu. Fără jenă. În acest timp, soţia sa activează într-unul dintre cele mai sensibile secţii ale Direcţiei Judeţene SRI Gorj, sub îndrumarea colonelului Cătălin Peptan. La urma-urmei, avem serviciile secrete şi presa pe care le merităm. Nu-i aşa ?

5 Comments on "Cu serviciile secrete la TV"

  1. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yDgqt5rvUcs&hl=en&fs=1&rel=0&color1=0x402061&color2=0x9461ca&border=1]

  2. Rareori mai sunt „telespectatoare”. Tocmai pentru că am constatat că o mulţime de emisiuni, de ştiri, de documnetare, chiar şi filme sunt prezentate exact pentru a „colabora” la crearea unei imagini asupra a ceva. Nu generalizez, bineînţeles. Însă le-am spus şi eu multor prieteni de-ai mei să mai judece şi cu mintea lor şi să nu se lase influenţaţi de ceea ce aud sau văd la televizor. Nici măcar blogosfera nu mai este „inocentă”. Sua prins politicienii şi mulţi dintre aserviţi grupurilor politice că blogurile au impact, aşa că au început să-şi facă şi ei bloguri…Rămân la cărţi…Cu defectele lor şi ele…P.S.Eşti de admirat…Deocamdată…

    • E bine sa nu cazi in admiratie pentru nimeni. Absolut nimeni. Dupa ce am intrat in posesia unor informatii, multi din idolii mei din tinerete au fost luati de vant. Ai dreptate referitor la TV. De ex. in cazul arestarilor Popoviciu, Pitcovici, Becali, in spate este cu totul altceva. Istoria adevarata se scrie in birourile serviciilor secrete. Parintii si bunicii nostri au trait si apoi au murit fara sa stie ce se intampla de fapt in jurul lor. In cartea mea Puterea din Umbra am incercat sa aduc omului simplu, un graunte de adevar. Atat cat am putut afla si eu.

      Ovidiu

  3. Când vei avea timp -să spunem într-o lună- trimite-mi cartea ramburs pentru a avea şi autograful tău…Dacă n-ai timp, roagă pe cineva…
    Şi eu scriu…Am publicat două volume de versuri. Nu din cauza unor mofturi. Doar după ce am reuşit să „adun” 17 premii literare.De vreo cinci ani mă documentez pentru un dicţionar de curtezane. Aşadar îţi dai seama câte săpături tre’ să fac. Pe de altă parte,am fost „activă” politic(liberală)…Până m-am dumirit ce şi cum…M-am lecuit. Am lucrat 3 ani în presa deveană (Mesagerul hunedorean). M-au „restructurat”.
    Cât despre ce spuneai despre idoli, îţi dau dreptate. Am trecut şi eu prin asta. Însă, dacă „idolii” nu sunt implicaţi prea mult politic, sau dacă nu pot lua decizii care să ne afecteze, mai închid ochii…
    Sunt convinsă că înţelegi ce-am vrut să spun cu asta. Ai trecut prin iadurile tale…
    Succes şi ai grijă de tine. Nu-i musai să-mi răspunzi:).Da’ cartea o vreau! 🙂

Leave a comment