„Generalul de izmene” Gabriel Oprea foloseşte aviaţia militară în interes de partid – Foto

GRUPUL PARLAMENTAR PSD+PC

 INTERPELARE

             Adresată : Domnului EMIL BOC, prim-ministru al României

            De către : SENATOR VALER MARIAN

            Circumscripția electorală : SATU MARE

            Colegiul electoral : 1  

            Grupul parlamentar : PSD + PC

           Ședința Senatului din : 18.10.2010

             Obiectul interpelării: Folosirea aviaţiei militare în interes de partid  de către ministrul apărării naţionale

             Ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a fost prezent sâmbătă, 9 octombrie a.c., la Conferinţa de constituire a Organizaţiei judeţene Satu Mare a Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), partid în care deţine funcţia de preşedinte executiv. Ministrul Gabriel Oprea a fost acompaniat la această conferinţă de alţi lideri naţionali ai UNPR, respectiv, de preşedintele Marian Sârbu, preşedintele de onoare Cristian Diaconescu şi vicepreşedintele Valeriu Steriu. Conform relatărilor din presa locală, ministrul Gabriel Oprea a sosit la Satu Mare vineri, 8 octombrie a.c., cu un avion militar AN-26, inscripţionat MApN, care a aterizat pe Aeroportul Satu-Mare la orele 16.23. Ministrul Oprea a fost aşteptat la scara avionului de patru autoturisme cu număr indicativ al Armatei, deplasându-se cu autoturismul nr. A-114 şi având antemergător un autoturism al Poliţiei Militare. Autoturismele au fost aduse la Satu-Mare de la Comandamentul Diviziei 4 Infanterie Gemina din Cluj-Napoca.

            Ministrul apărării naţionale a plecat din Satu-Mare sâmbătă seara, după încheierea conferinţei judeţene a UNPR, cu avionul militar cu care venise, care a decolat la orele 18.23, staţionând pe Aeroportul Satu-Mare din ziua precedentă. Ministrul Oprea a fost însoţit în avion de liderii UNPR Marian Sârbu, Cristian Diaconescu şi Valeriu Steriu, care nu au nicio tangenţă cu Ministerul Apărării Naţionale.

            Este evident că ministrul apărării naţionale a folosit un avion, autoturisme şi personal aparţinând Ministerului Apărării Naţionale în scopuri politice, respectiv în interes de partid. Sâmbătă, după ce în presa locală din Satu-Mare au apărut relatări că ministrul apărării naţionale a venit la Conferinţa judeţeană a UNPR cu un avion militar, Ministerul Apărării Naţionale a emis un comunicat de presă în care se arăta că ministrul Gabriel Oprea a efectuat o vizită la Batalionul 52 Geniu Tisa din Satu-Mare. Vizita la acest batalion a fost doar un pretext, fiind scurtă şi formală. Mai mult, potrivit unor surse din batalion, această vizită a avut conotaţii politice, întrucât principalul mesaj transmis militarilor prezenţi de către ministrul apărării naţionale a fost nu să aibă încredere în promisiunile opoziţiei şi să aibă încredere că actuala guvernare va rezolva problemele legate de salarii şi pensii. Totodată, ministrul Oprea le-a solicitat să nu se ralieze acţiunilor de protest preconizate de militarii pensionari cu ocazia Zilei Armatei (în data de 25 octombrie).

            Există informaţii că ministrul Gabriel Oprea a folosit aviaţia militară în interes de partid şi cu alte ocazii. De exemplu, în cursul lunii septembrie a.c., s-a deplasat cu un elicopter militar la Reşiţa, la Conferinţa de constituire a organizaţiei judeţene Caraş Severin a UNPR.

            Domnule prim-ministru, cu câţiva ani în urmă, un ministru al apărării din Germania (Rudolf Scharping) a trebuit să demisioneze după ce presa a dezvăluit că a folosit un avion militar într-un scop personal. Aşteptăm un asemenea gest de onoare şi din partea ministrului Gabriel Oprea.

            În aşteptarea acestui gest, vă solicit, domnule prim-ministru, să dispuneţi verificarea modului în care ministrul Gabriel Oprea foloseşte avioanele, elicopterele, autoturismele şi personalul Ministerului Apărării Naţionale în interes de partid şi să-mi comunicaţi constatările acestui control, precum şi măsurile de tragere la răspundere penală, disciplinară şi materială a persoanelor vinovate.

 Solicit răspuns scris şi oral.

 Senator

Valer Marian                                                                                                                                   13 octombrie 2010

8 Comments on "„Generalul de izmene” Gabriel Oprea foloseşte aviaţia militară în interes de partid – Foto"

  1. Salut Ovidiu.Excelentă treabă!Ţi-am citit şi interviul din Adevărul de astăzi.Super !
    Aici ai făcut o mică greşeală.Şedinţa Senatului nu poate să fie din 18.10.2010 deoarece astăzi suntem în 13.10.2010,dată cu care a semnat şi Valer Marian interpelarea.
    În rest totul este excelent!De Krivoi Rog nu te pasionează să mai scri câte ceva?
    S-auzim numai de bine.

  2. Slab articol, iar declaratia lui Valer Marian este stupida. De ce nu face o declaratie dl. Valer despre cum isi plimba rudele cu masina de la Parlament si la ce sindrofii merge in Satu Mare cu masina de serviciu?? Nu cred ca satmarenii or sa-l mai voteze a doua oara, are apucaturi de securist, imi cer scuze. Cu ce era sa vina ministrul apararii in garnizoana? Cu shareta? Baietii de la geniu s-au intalnit cu ministrul si le-a placut intalnirea si ce le-a spus ministrul. Nu cred o iota din ce spune pesedistul, sa o lase mai moale cum e cu transportul cu masinile de serviciu si alte cele.

  3. Pai…de KRIVOI ROG??? ce sa se mai scrie…..doar de datoriile neonorate nici acum, nu?

  4. @chisalita
    Care datorii neonorate???Păi şti cum e contractul?
    Ucraina plăteşte datoriile în pelete,timp de 10 ani după punerea în funcţiune a combinatului!!!
    Eu mă refeream la JAFUL SISTEMATIC al combinatului făcut de şefii celor 3 filiale care mai sunt încă acolo deşi lucrările au fost sistate complet încă din anul 1997 !!!!!!!
    Se fură în draci de la Bugetul de Stat,adică din banul public,
    şi NIMENI NU IA NICI O MĂSURĂ!!!
    Pe fruntea lor scrie JILAVA,dar nimeni nu-i trimite acolo!!!

  5. @satmareanul
    Slab,stupid şi cu mentalităţi de securist eşti tu!
    De aceea am ajuns unde am ajuns.Aşteaptă un piculeţ până ajunge PDL la rating de 1% şi pe urmă să vezi cum întoarce şi măria sa Oprea macazul!!!Nu mai e mult!!!
    Când Poc-Boc cere economii la buget nu sună prea bine să te duci cu AVIONUL ŞI PE BANII ARMATEI în interes personal.
    SAU ŞI-O FI PLĂTIT COMBUSTIBILUL DIN LEAFA LUI DE GENERAL CU 4 BOLOVANI ŞI DIN LEAFA DE MINISTRU????ŞI CU DITAMAI ESCORTA DE MAŞINI ALE ARMATEI!!!
    EŞTI MAI MULT DECÂT PENIBIL nea satmareanul!!!

  6. DREPT LA REPLICĂ

    Referitor la informaţiile neadevărate publicate de dumneavoastră, pe blogul personal, referitoare la presupusa folosire a aviaţiei militare în interes de partid, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele:
    Ministerul Apărării Naţionale respinge categoric afirmaţiile calomnioase publicate în materialul de pe blog-ul dumneavoastră, menite să dezinformeze opinia publică şi să prejudicieze imaginea instituţiei militare.
    Aşa cum am precizat deja în comunicatul de presă nr. 249 din 9 octombrie a.c., comunicat citat şi în materialul de pe blog, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea s-a întâlnit sâmbătă, 9 octombrie, la sediul Batalionului 52 Geniu „Tisa” din Satu Mare, în cadrul unei vizite de lucru planificate, cu comandanţii unităţilor militare din şase judeţe ale ţării, respectiv Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Ministrul apărării naţionale s-a aflat în unitate şi vineri (8 octombrie) şi a discutat cu militarii, dar întâlnirea programată cu comandanţii unităţilor militare din cele şase judeţe a avut loc în dimineaţa zilei de sâmbătă, 9 octombrie, aşa cum am precizat. În exercitarea mandatului, domnul ministru a planificat şi desfăşurat în anul 2010 astfel de vizite de lucru în multe garnizoane din ţară (Braşov, Iaşi, Constanţa, Craiova, Timişoara, Buzău, Cluj, Zalău, Satu Mare, Arad – sunt câteva exemple), unde s-a întâlnit cu personalul militar şi civil din unităţi, precum şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi cu veterani de război din aceste garnizoane.
    În cadrul acestor întâlniri, ministrul Gabriel Oprea a discutat cu personalul despre starea armatei, despre proiectele legislative şi instituţionale aflate pe agenda ministerului pentru acest an, o mare parte dintre acestea realizate deja, pentru soluţionarea problemelor de natură socială ale militarilor activi şi în rezervă şi ale personalului civil din unităţile armatei. De altfel, aceste teme se regăsesc şi în comunicatul de presă nr. 249 emis de Biroul de presă al M.Ap.N.
    De asemenea, multe dintre aceste deplasări în unităţile din teritoriu ale conducerii ministerului au loc în contextul lansării unor proiecte importante pentru comunităţi, dar mai ales pentru militari, prin care Ministerul Apărării Naţionale realizează un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cu autorităţile locale pentru construirea de locuinţe pentru tineri, în regim ANL. Aşa cum am informat, aceste proiecte demarate în judeţele în care Armata dispune de spaţii şi terenuri excedentare vor rezolva problema locuinţelor pentru tinerii militari aflaţi la începutul carierei. De fiecare dată, ministrul Gabriel Oprea s-a întâlnit cu personalul unităţilor militare din aceste garnizoane.
    În ceea ce priveşte cheltuielile ocazionate de deplasările ministrului apărării naţionale, facem precizarea că, încă de la începutul lunii mai, aşa cum am informat public prin comunicatul nr. 195 din 21.07.2010, ministrul Gabriel Oprea nu mai utilizează maşina de serviciu de la M.Ap.N, ci se deplasează cu autoturismul personal, pe cheltuială proprie. Aşa cum s-a procedat, în baza legilor în vigoare, în cazul tuturor demnitarilor care s-au aflat la conducerea ministerului, orele de zbor aferente deplasărilor în garnizoanele din teritoriu ale conducerii M.Ap.N. sunt planificate potrivit programelor de instruire a echipajelor de pe aeronavele militare de transport şi nu necesită costuri suplimentare din bugetul M.Ap.N.
    Precizăm, de asemenea, că la finalizarea activităţilor planificate pe linie militară în unităţi militare din diverse garnizoane, domnul Gabriel Oprea poate să participe şi la alte activităţi, în calitatea sa de deputat în Parlamentul României, de om politic.
    În încheiere, vă asigurăm că ministrul apărării naţionale va continua să planifice şi să desfăşoare vizite de lucru în garnizoanele ţării, conform competenţelor date de funcţia de ministru al apărării, funcţie ale cărei atribuţii nu se pot exercita din birou, în scopul cunoaşterii concrete, la faţa locului, a condiţiilor de instruire şi de viaţă ale personalului militar şi civil şi pentru luarea măsurilor adecvate pentru rezolvarea cu operativitate a situaţiilor cu care se confruntă personalul armatei.
    Vă asigurăm, de asemenea, că vom informa mass-media şi în viitor despre desfăşurarea acestor activităţi, cu menţiunea ca aceste date publice să facă într-adevăr obiectul unei informări corecte şi obiective a publicului larg.

    Biroul de presă

  7. DREPT LA REPLICĂ

    Referitor la informaţiile neadevărate publicate de dumneavoastră, pe blogul personal, referitoare la presupusa folosire a aviaţiei militare în interes de partid, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele:

    Ministerul Apărării Naţionale respinge categoric afirmaţiile calomnioase publicate în materialul de pe blog-ul dumneavoastră, menite să dezinformeze opinia publică şi să prejudicieze imaginea instituţiei militare.
    Aşa cum am precizat deja în comunicatul de presă nr. 249 din 9 octombrie a.c., comunicat citat şi în materialul de pe blog, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea s-a întâlnit sâmbătă, 9 octombrie, la sediul Batalionului 52 Geniu „Tisa” din Satu Mare, în cadrul unei vizite de lucru planificate, cu comandanţii unităţilor militare din şase judeţe ale ţării, respectiv Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Ministrul apărării naţionale s-a aflat în unitate şi vineri (8 octombrie) şi a discutat cu militarii, dar întâlnirea programată cu comandanţii unităţilor militare din cele şase judeţe a avut loc în dimineaţa zilei de sâmbătă, 9 octombrie, aşa cum am precizat. În exercitarea mandatului, domnul ministru a planificat şi desfăşurat în anul 2010 astfel de vizite de lucru în multe garnizoane din ţară (Braşov, Iaşi, Constanţa, Craiova, Timişoara, Buzău, Cluj, Zalău, Satu Mare, Arad – sunt câteva exemple), unde s-a întâlnit cu personalul militar şi civil din unităţi, precum şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi cu veterani de război din aceste garnizoane.
    În cadrul acestor întâlniri, ministrul Gabriel Oprea a discutat cu personalul despre starea armatei, despre proiectele legislative şi instituţionale aflate pe agenda ministerului pentru acest an, o mare parte dintre acestea realizate deja, pentru soluţionarea problemelor de natură socială ale militarilor activi şi în rezervă şi ale personalului civil din unităţile armatei. De altfel, aceste teme se regăsesc şi în comunicatul de presă nr. 249 emis de Biroul de presă al M.Ap.N.
    De asemenea, multe dintre aceste deplasări în unităţile din teritoriu ale conducerii ministerului au loc în contextul lansării unor proiecte importante pentru comunităţi, dar mai ales pentru militari, prin care Ministerul Apărării Naţionale realizează un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cu autorităţile locale pentru construirea de locuinţe pentru tineri, în regim ANL. Aşa cum am informat, aceste proiecte demarate în judeţele în care Armata dispune de spaţii şi terenuri excedentare vor rezolva problema locuinţelor pentru tinerii militari aflaţi la începutul carierei. De fiecare dată, ministrul Gabriel Oprea s-a întâlnit cu personalul unităţilor militare din aceste garnizoane.
    În ceea ce priveşte cheltuielile ocazionate de deplasările ministrului apărării naţionale, facem precizarea că, încă de la începutul lunii mai, aşa cum am informat public prin comunicatul nr. 195 din 21.07.2010, ministrul Gabriel Oprea nu mai utilizează maşina de serviciu de la M.Ap.N, ci se deplasează cu autoturismul personal, pe cheltuială proprie. Aşa cum s-a procedat, în baza legilor în vigoare, în cazul tuturor demnitarilor care s-au aflat la conducerea ministerului, orele de zbor aferente deplasărilor în garnizoanele din teritoriu ale conducerii M.Ap.N. sunt planificate potrivit programelor de instruire a echipajelor de pe aeronavele militare de transport şi nu necesită costuri suplimentare din bugetul M.Ap.N.
    Precizăm, de asemenea, că la finalizarea activităţilor planificate pe linie militară în unităţi militare din diverse garnizoane, domnul Gabriel Oprea poate să participe şi la alte activităţi, în calitatea sa de deputat în Parlamentul României, de om politic.
    În încheiere, vă asigurăm că ministrul apărării naţionale va continua să planifice şi să desfăşoare vizite de lucru în garnizoanele ţării, conform competenţelor date de funcţia de ministru al apărării, funcţie ale cărei atribuţii nu se pot exercita din birou, în scopul cunoaşterii concrete, la faţa locului, a condiţiilor de instruire şi de viaţă ale personalului militar şi civil şi pentru luarea măsurilor adecvate pentru rezolvarea cu operativitate a situaţiilor cu care se confruntă personalul armatei.
    Vă asigurăm, de asemenea, că vom informa mass-media şi în viitor despre desfăşurarea acestor activităţi, cu menţiunea ca aceste date publice să facă într-adevăr obiectul unei informări corecte şi obiective a publicului larg.
    Biroul de presa

  8. Ruşine „Biroul de Presă MApN”!!!
    Chiar ne luaţi de proşti pe toţi?????
    Păi îi era aşa greu lu don GHENĂRAL şi MINISTRU pe deasupra să-şi planifice o „VIZITĂ DE LUCRU” taman în ziua constituirii Organizaţiei Judeţene a PUNR ???
    Haida de,las-o jos că prea e cusută cu aţă albă!!! Se vede şi din avionul Armatei FĂCĂTURA de POTRIVEALĂ!!!!
    Vorba lui Mirciulică Badea:PROSTII DE PROSTIT PROŞTII !!!
    Era mai „fair play” dacă minţeaţi opinia publică că domnia sa Ministrul-General cu 4 bolovani şi-a plătit toată cheltuiala din leafa de Ministru şi Ghenăral!!!
    RUŞINEEEEEEE!!!!!

Leave a comment