SECURITATEA SI PRESA

Documente pentru (neliniştea) generalului Florian Coldea

Degringolada SRI în rapoartele ofiţerilor de informaţii

Eduard Ovidiu Ohanesian

Nu ştiu de ce, poate din lipsă de subiecte, pe ecranele televiziunilor bucureştene are loc o adevărată defilare agenturii mai mult sau mai puţin acoperite din toate structurile statului. Dacă ar fi fost vorba doar de televiziunea publică, cea mai veche pepinieră de securişti din industria media românească, aş înţelege. Din păcate, turnătorii şi ofiţerii sub acoperire jurnalistică se plimbă de la “Est la Vest”, nestinheriţi în toate redacţiile televiziunilor particulare.
Deunăzi, propunerea PD-L de introducere a generaloidului Gabriel Oprea în componenţa Comisiei Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul SRI a suscitat vii dezbateri. Cel mai împăciuitor dintre analiştii prezenţi în studiouri fiind europarlamentarul Adrian Severin, mai cunoscut de serviciile speciale după numele de cod – Ciobănaşul. Trimis ca mulţi alţii de teapa lui să mintă poporul cu televizorul, Severin încerca din răsputeri să ne convingă că serviciile secrete nu sunt atât de importante şi de implicate în viaţa politică şi socială a românului. La urma-urmei tocmai de aceea există aceste comisii parlamentare pentru a sta de veghe ca serviciile să nu aibă un comportament abuziv. Din păcate, cei care ar trebui să ne păzească de abuzuri nu fac nimic, iar când chiar au de gând să facă ceva, nu li se dă voie. Rapoartele unor ofiţeri SRI gorjeni despre clientelismul şi degringolada din cadrul acestei instituţii au ajuns la toate forurile competente. Ca şi bileţele generalului Florian Coldea (scoase de Mugur Ciuvică de la Strict Secret) care dovedeau poliţia politică practicată de SRI, rapoartele au sfârşit prăfuite şi uitate prin sertarele senatorilor sub acoperire sau ale şefilor serviciilor secrete.

În cursul anului 2007, profitând de afacerea Hayssam, m-am prezentat cu un raport detaliat la audierile din Comisia de Control a SRI. La vremea aceea, comisia condusă de senatorul liberal Radu Stroe (victimă a poliţiei politice SRI), îl avea în componenţă printre mulţi alţii şi pe harnicul prieten al lui Omar Hayssam, pesedistul Gabriel Oprea. În timp ce eu tunam şi fulgeram cu voce tare, cerându-le să declasifice dosarul Răpirii din Irak, membrii comisiei aveau fiecare alte preocupări. De la scărpinatul în nas, gât şi urechi, la desenatul de figuri geometrice pe mobilierul Casei Poporului.
Şi pentru că tot mă aflam în faţa unor demnitari aleşi să vegheze la liniştea poporului, am atras atenţia că SRI se află într-o degringoladă totală la centru şi în teritoriu. Ca urmare, senatorul Radu Stroe, m-a rugat să vorbesc mai încet că “se aude de afară”. Cum de atunci nu am primit nici un răspuns la sesizările mele, iar efectele avertizărilor mele au fost nule, vă prezint numai câteva din faptele semnalate în faţa comisiei, izvorâte chiar din documentele Secţiei Judeţene de Informaţii Gorj.
Din motive lesne de înţeles nu o să dăm deocamdată numele ofiţerului ( III, nivel 2) care înaintat raport personal împotriva fostului şef al SRI Gorj, Ion Făget, pe data de 27 iulie 2005 prin poştă civilă şi prin solicitare scrisă la nivelul Comisiei Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul SRI. Vă putem spune că aceiaşi persoană a avut “tupeul” să facă şi un raport către Biroul Executiv al Colegiului Director SRI – Raport personal nr. 004007344 / 06 iulie 2005, în atenţia Directorului SRI Radu Timofte. Trebuie să adăugăm că vitejia ofiţerului raportor a venit de abia atunci când acesta şi-a dat seama că nu mai are loc de întors şi că gaşca de la conducerea SJI Gorj este la un pas să-l deporteze undeva la secţia Olt. Noroc cu soţia sa care lucrează la un departament extrem de sensibil al SJI Gorj şi cu relaţiile ofiţerului din presa locală, recte Milu Popescu şi compania.

Corupţie, nepotism, clientelism la SRI

Revenind la oile noastre, putem afirma că rapoartele conţineau date amănunţite atât despre secţia locală, cît mai ales despre abuzurile conducerii SRI de la centru, materializate prin ordinele interne ale directorului Radu Timofte (la acea dată), actual inculpat în dosare de corupţie. Cel mai bun exemplu este Ordinul Directorului SRI nr. 0098/18 mai 2004, referitor la sistemul de evaluare a activităţii informativ-operative, prin care Timofte elimina examenele pentru accederea în funcţii în cadrul instituţiei. Numirile nu trebuiau să se mai facă prin concurs, ci erau aprobate numai ierarhic, la propunerea şefilor de unităţi. Mai pe româneşte, promovarea spionilor interni era la mâna lungă a securiştilor corupţi, instituindu-se în cadrul Serviciului Român de Informaţii, un sistem bazat mai mult pe şantaj, şpagă şi nepotism, decât pe competenţă şi profesionalism.
Şi dacă tot veni vorba despre nepotism, vă prezentăm o minusculă parte din încrengătura mafiotă care leagă toate serviciile secrete din România prin cumetrii. Fragmentul raportului înaintat prim-adjunctului Florian Coldea dovedeşte că există o luptă intestină în SJI Gorj, între cei care au reuşit să-şi angajezeze copiii în sistemul ticăloşit si cei care nu au reuşit. Vă daţi seama ce se întâmplă la nivel de de Centrală, în spionajul românesc ?
Subliniem că personajele de mai jos aparţin secţiei SRI Gorj.
Colonelul Frunzaru Bebe, şeful Sectorului “ B” şi-a angajat fiica la Sectorul “ R”;
Colonel Băloniu Aurel, şeful Compartimentului de Managementul Resurselor Umane şi-a angajat fiul la compartimentul “K” şi nora la structura locală a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale;
Colonel Babău Ioan, fost prim-locţiitor al şefului secţiei, trecut în rezervă disciplinar la 01 iulie 2005 şi-a angajat fiica la structura locală a STS;
N.R. Colonelul Ioan Babău a fost destituit din funcţia de prim-locţiitor al şefului Secţiei Gorj şi transferat la sectorul “V “, apoi trecut în rezervă
Plutonier-adjunct şef Ostroveanu Sabina, secretară a şefului secţiei, trecută în rezervă la cerere în 2004 şi-a angajat fiica anterior pensionării la structura locală a STS;
Colonel Matei Ion ofiţer cu protecţia internă şi-a angajat un nepot la Sectorul “B”, fiind transferat ulterior la sectorul “V”, fiul la Secţia Judeţeană de Informaţii Argeş şi un alt nepot la Secţia Judeţeană de Informaţii Arad;
Colonel Florea Zaharia, din cadrul sectorului “C”, trecut în rezervă la cerere în 2005 şi-a angajat o nepoată la structura locală a STS.
Lista se poate completa cu cei doi fii ai ultimului prim-secretar PCR al judeţului Gorj : Paloş Vladimir, fostul şef al grupei Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) Gorj şi colonelul Paloş Gheorghe, şeful Compartimentului “I” din secţia locală SRI. Toate mânăriile se fac prin intermediul Compartimentelor de Management al Resurselor Umane din cadrul serviciilor secrete cu ştirea şi aprobarea tacită sau olografă a şefilor din structuri. Mai precis, erau informaţi în detaliu şi îşi dădeau acordul colonelul Ion Făget, inculpatul-general (r) Dumitru Zamfir, fost responsabil cu zona Gorj şi cu voia dumneavoastră generalul Florian Coldea prim-adjunct SRI.
La ce servea Ordinul Directorului SRI nr. 0098/18 mai 2004 ? Aflăm din rapoartele de la Gorj că până şi repartizarea apartamentelor de serviciu se face pe criterii clientelare, deşi prioritate o aveau absolvenţii noilor promoţii INI. În acelasi fel şi după aceleaşi criterii s-au acordat preferenţial subvenţii pentru cursurile postuniversitare la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, solde de merit sau decontarea costurilor de transport la examene.

Baza de date a SJI Gorj, o gogoaşă umflată cu pompa

Abuzurile înşirate mai sus nu puteau duce decât la deprofesionalizarea ofiţerilor şi la crearea unei reţele mafiote care îşi folosea relaţiile din interiorul SJI Gorj pentru a câştiga influenţă în judeţ. Este de notorietate cazul fostului şef al Finanţelor Publice Gorj Dumitru Udroiu care avea cârtiţe în interiorul SRI.
Ofiţerul nostru confirmă degringolada secţiei locale SRI pomenind de un anumit individ pe nume “Cocoş din anturajul comercianţilor ruşi şi moldoveni, prieten cu ofiţeri de contraspionaj ”. Acesta apela la trafic de influenţă, dându-se drept angajat la SRI sau chiar prieten cu fostul şef, colonelul Ion Făget. Deasemenea, la capitolul 10 al unuia dintre rapoarte întâlnim acuzaţii extrem de grave referitoare la gestionarea resurselor informative secrete ale SJI Gorj. Astfel, mai mulţi ofiţeri cu funcţii de conducere au în legătură în acelaşi timp, aceiaşi persoană înregistrată ca agent de informaţii, practică interzisă în orice serviciu special care se respectă. Ca urmare, numărul de surse umane active din baza de date a unităţii (circa 400) este fals.

Pentru (ne)liniştea actualului primadjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea vă spunem că toate aceste informări şi rapoarte au ajuns pe masa dumnealui. Mai mult, subsemnatul a cerut insistent Comisiei parlamentare de control a SRI, declasificarea în regim de urgenţă a altor documente cu caracter secret, dovezi incontestabile ale disoluţiei acestei importante instituţii a statului român. Iată numai câteva dintre acestea :
Ordinul Directorului SRI nr. 0706 / 01 iulie 2005;
Raportul personal nr. 004007243;
Nota internă întocmită de generalul Ion Maranda (fostul şef al Direcţiei de Protecţie Internă SRI) din 15 martie 2005;
Raportul Informativ nr. 004039486 din 21 aprilie 2005, elaborat de actualul şef al Sectiei Judeţene de Informaţii Gorj, colonelul Peptan Cătălin (document referitor la date importante despre Revoluţia din 1989 !).

 

sji

Fragmente din rapoartele întocmite de jurnalistul gorjean Mugur de Fluier, ofiţer SRI pe numele său adevărat Narcis Daju.

sji1

Încadrări pe sprânceană în famiglia serviciilor secrete. Pile, cunoştinţe şi relaţii din vechea Securitate.

 

2 Comments on "SECURITATEA SI PRESA"

Leave a comment