Despre secretele diplomailor noștri cu grade -„Liviu Maior (n.r. tatăl actualului director SRI) – agent dublu”

VALER MARIAN:
BURSA 31.05.2013

*  „Liviu Maior (n.r. tatăl actualului director SRI) – agent dublu”      *  „Florian Coldea coordonează toată activitatea SRI”

Senatorul PSD Valer Marian a făcut, recent, o nouă declaraţie politică, şi aceasta incendiară, vizat fiind prim adjunctul directorului SRI Florian Coldea, despre care spune că ar fi vinovat, printre altele, de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de luare de mită. Valer-Marian11       Contactat telefonic pentru detalii, Valer Marian ne-a spus că, pentru săptămâna viitoare, pregăteşte un material în care va vorbi despre directorul SRI George Cristian Maior şi despre modul în care a juns acesta în fruntea Serviciului Român de Informaţii.        De cele mai multe ori, declaraţiile politice ale domnului Valer Marian frizează romanele poliţiste, acestea nefiind preluate de organele de presă, cu foarte mici excepţii.        În avanpremiera declaraţiei pe care urmează să o facă săptămâna viitoare, Valer Marian a făcut câteva declaraţii, în exclusivitate, pentru cititorii ziarului BURSA, subliniind faptul că George Maior a fost „ajutat” să obţină funcţia de director al SRI şi că tatăl acestuia – Liviu Maior – ar fi fost, printre altele, agent dublu.        Redăm mai jos declaraţiile pe care Valer Marian ni le-a făcut, precum şi o parte din ultima sa declaraţie politică, referitoare la Florian Coldea.
Directorul SRI George Cris-tian Maior ar fi facilitat intrarea în România a companiei Bechtel, potrivit senatorului PSD Valer Marian, care spune că şeful SRI ar fi făcut presiuni pentru ca el (Valer Marian) să fie schimbat din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Satu Mare.      Valer Marian ne-a declarat: „Directorul SRI s-a supărat pe mine precum văcarul pe sat, după ce am făcut declaraţii critice la adresa primului său adjunct, generalul Florian Coldea, şi, timp de un an, l-a bătut la cap pe finul său Victor Ponta să mă schimbe din funcţia de preşedinte al organizaţiei Satu Mare a PSD şi să îmi «închidă gura». Primul obiectiv i-a reuşit, pentru că, în urmă cu două luni, am renunţat să mai candidez pentru funcţia de preşedinte judeţean al PSD, în urma unor discuţii pe aceas-tă temă cu premierul Victor Ponta, la care a fost martor şi vice-premierul Liviu Dragnea”.

*  Valer Marian: „George Maior este doar un şef închipuit al SRI”

Valer Marian opinează că George Maior este „doar un şef închipuit al SRI, cu rol de reprezentare simbolică a acestei instituţii, întrucât şeful de facto este primul să adjunct, generalul Coldea, promovat în această funcţie de către preşedintele Traian Băsescu, în urma operaţiunii de răscumpărare a jurnaliştilor români răpiţi în Irak”.      Actualul director al SRI şi-ar datora întreaga carieră tatălui său, Liviu Maior, mai spune Valer Marian, adăugând că acesta din urmă a fost „un prestigios profesor de istorie al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, specializat pe relaţia dintre români şi ungurii din Transilvania”.      Domnia sa ne-a precizat: „Mi-a fost profesor la Facultatea de Drept din Cluj în anul întâi şi ştiu că după câteva luni, respectiv în 1981, a beneficiat de o bursă şi a plecat să predea la o universitate din SUA.      În cercurile univesitare clujene s-a vehiculat, ulterior, că a plecat având şi misiune de la securitate pentru combatarea iredentismului maghiar, care cunoscuse o recrudescenţă în cadrul emigraţiei ungare de dincolo de Ocean. S-a mai vehiculat că a intrat în atenţia CIA, care l-ar fi racolat, devenind, astfel, agent dublu. După revoluţie, prin colegul său universitar, profesorul Grigore Zanc, promovat de preşedintele Ion Iliescu, ministru al Culturii, Liviu Maior a devenit ministru al Educaţiei în guvernul Văcăroiu. După ce Ion Iliescu a redevenit preşedinte în 2000, l-a răsplătit promovându-i fiul secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, sub minis-trul Ioan Mircea Paşcu, perioadă în care George Maior a negociat aderarea României la NATO şi, conform unor recente dezvăluiri, a creat punte pentru concernul Bechtel în Româ-nia. Apoi a fost luat sub aripa grupului de la Cluj şi a fost ales senator PSD în 2004, funcţie din care a fost desemnat director al SRI, după demisia lui Radu Timofte, în urma scandalului cu Omar Hayssam. Se pare că numirea sa a fost sugerată de dincolo de Ocean, de la Fort Langley, sediul CIA.      În perioada cât a fost secretar de stat şi senator PSD, s-a împrietenit cu Victor Ponta, căruia i-a fost naş la a doua căsătorie, cea cu Daciana Sârbu.      George Maior se închipuie un egal al omologilor săi de la CIA, MI5 şi MOSSAD şi a publicat, recent, două cărţi, una despre Richelieu, cardinal francez, şi una despre cancelarul german Otto von Bismarck, considerând, probabil, că face parte dintr-o astfel de pleiadă de oameni de stat”.

*  Valer Marian: „Coldea, propulsat în funcţie cu ajutorul lui Gheorghe Falcă şi al socrului acestuia Gheorghe Seculici”

Generalul Florian Mihai Coldea, primul adjunct al directorului SRI coordonează toată activitatea informativ – operativă a Serviciului Român de Informaţii, directorul SRI George Cristian Maior conducând serviciul la nivel de reprezentare şi cooperare cu celelalte instituţii similare din ţară şi din străinătate, susţine senatorul PSD Valer Marian, în cadrul unei declaraţii politice pe care a făcut-o săptămâna trecută.      Acesta subliniază: „Conform multor foşti şi actuali lucrători din Serviciul Român de Informaţii (SRI), şeful de facto al principalului serviciu secret din România este generalul Florian Mihai Coldea, primul adjunct al directorului SRI şi omul de încredere al preşedintelui Traian Băsescu”.      Senatorul PSD mai susţine: „Primul adjunct al directorului SRI a fost propulsat în această funcţie, potrivit unor rudenii apropiate ale acestuia, pe filieră politică PDL, respectiv cu concursul primarului municipiului Arad Gheorghe Falcă şi al socrului acestuia Gheorghe Seculici”.      Cei doi l-ar fi susţinut pe Coldea în faţa preşedintelui Băsescu, care, în primăvara anului 2005, când avea gradul de maior în SRI şi activa în Inspectoratul pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, l-ar fi folosit în operaţiunea de salvare prin răscumpărare a celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak. Potrivit lui Valer Marian, după eliberarea ziariştilor, Băsescu l-ar fi promovat, la vârsta de 34 de ani, în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat, şi l-ar fi avansat, ulterior, până la gradul de general cu o stea.      „În 2012, preşedintele Băsescu l-a avansat pe Coldea general cu două stele. Florian Coldea a fost protejat şi susţinut iniţial de generalul Dan Gheorghe, originar tot din judeţul Arad (din comuna Sinta, învecinată cu Târnova) şi rudenie cu familia Coldea, considerat reprezentantul aripii conservatoare, de sorginte ceauşistă, din SRI (fost ofiţer de Securitate, care în decembrie 1989 avea gradul de colonel şi funcţia de locţiitor al şefului Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă/USLA din cadrul Departamentului Securităţii Statului/DSS)”, mai subliniază senatorul PSD.

*  Valer Marian: „Generalul Coldea – acuzat de abuz şi de corupţie în spaţiul politic şi mediatic”

Acesta precizează că, la adresa generalului Coldea, ar fi fost lansate „o sumedenie de acuzaţii de abuz şi de corupţie în spaţiul politic şi mediatic”, menţionând: „La adresa sa (n.r. a lui Florian Coldea) au fost lansate acuzaţii că ar fi fost folosit de preşedintele Traian Băsescu în operaţiuni de poliţie politică, împărţind cetăţenii României în buni, cei de partea lui Băsescu, şi în răi, toţi cei care s-au manifestat împotriva preşedintelui, îndeosebi cei care au urmărit suspendarea şi demiterea sa. (…) Acţiunile de poliţie politică ale generalului Coldea au culminat cu prilejul referendumurilor pentru demiterea preşedintelui Băsescu din mai 2007 şi din iulie 2012, precum şi în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Astfel, generalul Coldea a fost depistat că a întocmit note scrise, în scop de şantaj şi de compromitere, referitor la trei judecători de la Curtea Constituţională, după ce aceştia au acordat aviz favorabil cererii de suspendare a preşedintelui Băsescu în aprilie 2007”.      La adresa lui Coldea ar fi fost lansate acuzaţii de deturnare de fonduri în cazul răscumpărării jurnaliştilor români răpiţi în Irak, respectiv că ar fi predat pentru răscumpărare doar 9 milioane de euro din suma cifrată între 12 milioane şi 13 milioane de euro, care a fost alocată de statul român în acest scop. De asemenea, au fost lansate şi acuzaţii de luare de mită, respectiv că ar fi primit 350.000 euro pentru încheierea unui contract de achiziţii pentru SRI, potrivit lui Valer Marian.

*  Senatorul Marian: „Pentru adversarii politici consideraţi periculoşi, Coldea a folosit reţeaua de sateliţi MONSAT de joasă altitudine, lansată de SUA”

Senatorul PSD subliniază: „În cazul adversarilor politici consideraţi periculoşi, generalul Florian Coldea a recurs la stratagema obţinerii unui mandat de interceptare pentru motive de siguranţă naţională, care permite instituirea şi realizarea unui control tehnic operativ total (CTOT) asupra persoanei vizate: interceptarea tuturor convorbirilor telefonice şi ambientale, a poştei normale şi electronice, filaj permanent, monitorizarea persoanelor cu care intra în contact. Deosebit de grav este că, pentru interceptarea, urmărirea şi hărţuirea adversarilor politici ai actualei puteri, SRI are posibilitatea, pe care a materializat-o, de a recurge şi la reţeaua de sateliţi MONSAT de joasă altitudine, lansată de SUA în colaborare ci o serie de ţări europene, la care România are acces în baza unor înţelegeri între serviciile secrete ale statelor NATO”.     

*  Coldea nu ar fi obţinut note de trecere la licenţă

Valer Marian spune că Florian Coldea a renunţat la Institutul Politehnic „după ce a căzut mai multe examene” şi a urmat Facultatea de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, pe care a absolvit-o în anul 1996, „dar nu a obţinut note de trecere la examenul de licenţă, pe care l-a trecut în anul următor”.      „Din caracterizările făcute de foşti colegi de Academie reiese că era o persoană arogantă, introvertită, interesată mai mult de imaginea şi poziţia sa, fără prea multe relaţii de prietenie, tipul «carieristului»”, se mai arată în declaraţia politică a senatorului PSD.

*  Senatorul PSD solicită DNA să-l cerceteze pe Florian Coldea

Valer Marian solicită Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se sesizeze şi să efectueze cercetări în cazul generalului Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, despre care precizează că ar fi vinovat, printre altele, de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de luare de mită.      În declaraţia citată, Valer Marian solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie „să redeschidă cauza în care generalul Florian Coldea a fost cercetat pentru accidentul de circulaţie provocat pe B-dul Ştefan cel Mare din Bucureşti, în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi să se sesizeze faţă de procurorul general Laura Codruţa Kovesi sub aspectul infracţiunii de favorizare a infractorului”.

OVIDIU BUZATU

Gerorge Cristian Maior a lansat, ieri, la Bookfest, volumul „Ars Analytica. Provocări şi tendinţe în analiza de intelligence”, a cărui realizare a coordonat-o împreună cu analistul de intellygence Ionel Niţu.      Potrivit celor doi coordonatori, publicaţia, realizată de circa 40 de coautori, „se înscrie într-o suită de demersuri menite să contribuie la consolidarea culturii de securitate în România, apropiind cititorul de universul fascinant, plasat până nu demult sub imperativul secretului absolut, al activităţilor specifice agenţiilor de intelligence”.      O altă lucrare lansată, tot ieri, de şeful SRI este „Spionii. Cine sunt, ce fac?”      În cadrul prezentării celor două lucrări, George Maior a spus că un stat este cu atât mai puternic cu cât este capabil „să absoarbă informaţia, să o proceseze şi să ia deciziile pe baza acestei informaţii”.      „Eu sper că această carte va fi citită şi am să mă asigur că o să fie trimisă şi membrilor Guvernului şi membrilor Parlamentului pentru ca să înţeleagă care este misiunea noastră şi sarcina noastră şi datoria lor”, a precizat Maior, subliniind: „Aştept, în primul rând, să le citească, în al doilea rând să se uite atent la informările noastre care sunt date şi în beneficiul lor, au un regim preventiv, au şi un regim de infomare, au şi un regim care să-i facă apţi să înţeleagă foarte bine ce se mai întâmplă din punct de vedere al securităţii naţionale în societatea românească”.      Volumul „Spionii” este o lucrare fascinantă, care abordează fenomenul spionajului din ultimii 20 de ani într-o manieră sistematică, potrivit domniei sale.      *      George Maior a declarat, ieri, întrebat dacă i s-a propus să fie ambasador în SUA, că nu a discutat acest lucru, precizând: „Nu am discutat. Mi s-a propus acum 10 ani, dacă vreţi să ştiţi”.      Numele lui Maior a fost vehiculat în presă ca posibil viitor ambasador în SUA.      Directorul SRI a precizat că, în ultimul timp, au avut loc mai multe expulzări de cetăţeni străini pe motive legate de fenomenul terorist, arătând că aceste acţiuni au fost în beneficiul securităţii naţionale a României.      „Vedeţi ce s-a întâmplat în Marea Britanie, ce s-a întâmplat în Franţa, ce s-a întâmplat în Bulgaria, recent. Acţiunea noastră, chiar dacă este făcută în acest registru, cred că este în beneficiul securităţii naţionale a României”, a adăugat Maior.      Domnia sa a apreciat că, în ultima perioadă, au apărut „multe cazuri de terorism pentru că diverşi factori au făcut din această ameninţare o ameninţare în creştere. Factori referitori la circulaţia persoanelor, la circuitele financiare internaţionale, la modul în care România se implică în anumite acţiuni internaţionale, o fac din ce în ce mai mult nu doar o ţintă generică, ci o ţintă explicită, şi am spus şi repet: încercăm la nivelul serviciului şi în cooperare cu alte instituţii să ţinem departe de graniţele ţării acest fenomen care ne poate lovi şi pe noi. Şi cum alte state foarte puternice cu servicii de informaţii foarte puternice, cu sisteme de securitate bine puse la punct, nu au scăpat de acest fenomen, nu cred că trebuie să fim niciun moment lipsiţi de vigilenţă”.

Be the first to comment on "Despre secretele diplomailor noștri cu grade -„Liviu Maior (n.r. tatăl actualului director SRI) – agent dublu”"

Leave a comment