Spioni au fost spioni sunt încă… episodul 4

Agentura DIE de familie – album foto

Sediul filajului DIE

La jumătatea anilor ’70 sediul U.M. 0920/V3 Contrainformaţii şi Emigraţie, pe scurt filajul extern, se afla exact pe locul în care funcţionează astăzi sediul public al Serviciului de Informaţii Externe (în medalion – clădirea centrală SIE) . Vederea din satelit dezvăluie tot complexul care nu s-a schimbat prea mult de atunci. În spatele sediului public aflându-se o serie de clădiri în care funcţionau diviziile de contrainformaţii şi emigraţie (care cuprindea şi monitorizarea elementelor legionare şi iredentiste din comunităţile româneşti din diaspora). Divizia de Contrainformaţii a V3 avea două misiuni principale : o parte dintre ofiţerii CI  penetrau organele contrainformative străine, adică recrutau agenţi străini. O grupă separată avea misiunea de monitorizare a ofiţerilor români aflaţi la post, de protecţie a misiunilor diplomatice, comerciale şi diplomatice din străinătate.  Sediul V3 era dotat şi cu un poligon subteran de tir în care s-a antrenat mai târziu celebrul terorist internaţional Ilich Ramirez Sanchez Carlos Şacalul împreună cu acoliţii săi, pentru atentatele de la Radio Europa Liberă sau de la Geneva. După fuga generalului Ion Mihai Pacepa, trei sferturi din conducerea DIE  a fost schimbată. DIE a devenit CIE UM 0544.  U.M. 0920/V3 şi-a schimbat indicativul direcţiei în UM 0195. Noul şef al direcţiei Ioan Moţ, fiind ridicat la gradul de general la 21 august 1979 după ce a făcut parte din comisia de anchetă în cazul dezertării lui Pacepa.

Generalul Bolânu a 50-a aniversare

Şeful diviziei V3, mai cunoscută şi ca UM 0920/F era general maior Gheorghe Bolânu (vezi şi medalion), un apropiat al „trădătorului” Pacepa. În fotografie, Bolânu (plan îndepărtat, cu părul alb) îşi sărbătoreşte la New York cea de a 50-a aniversare alături de subordonaţii trimişi la post în SUA şi Canada. În dreapta lui, la masă, colonelul Raţă Căpăţână (cu mustaţă), consul acoperit la New York pe linei de emigraţie, mai ales pe linia “ostilă” cum era considerat preotul legionar Viorel Trifa. În rest, alţi consuli, cifrori şi soţiile lor. Bolânu şi-a dus la post, la New York şi nepotul, ofiţerul DIE Mircea Plăişanu, angajat de bază după ’90 la firma GELSOR.

Horotan

Primul din stânga la masă (în plan apropiat) este ofiţerul DIE Gheorghe Horotan ,  astăzi colonel în rezervă, nume conspirativ Horaţiu la New York (în centrală, nume conspirativ Horaţiu mai avea şi Nicolae Horodincă, un faimos defector SIE, acoperit la Washington). Horotan spiona sub acoperirea Direcţiei Econimice din MAE la ONU. Este văr primar cu generalul în rezervă Teodor Ileş – nume conspirativ Averescu, cunoscut în presă pentru afacerile profitabile desfăşurate cu banii statului (implicat în afaceri internaţionale cu armament, Romtehnica, Felix Telecom etc). În vara anului 1973, Ileş era ofiţer la divizia V1, spionând la Geneva. Întoarcerea lui Horotan de la post, în 1973, a coincis cu trădarea lui Pacepa. În imagine, la masă, în dreapta lui Horotan, soţia acestuia Augusta. După 1990, Augusta (ca şi Horotan, maramureşeancă de loc) a lucrat la Bancorex, de unde a ieşit la pensie. Ulterior, a apărut în firmele soţului alături de vărul Ileş.

Dumiru Roşu

Unul dintre subordonaţii generalului Bolânu la New York, colonelul (r) Dumitru Roşu de la divizia Emigraţie. Are un fiu cu soţia lui, fostă profesoară de biologie.

Dumitru Roşu este un talentat grafician, asigurând ilustraţia revistei Periscop, editată de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere SIE.

De la stânga la dreapta : Doamna Georgescu –soţia ofiţerului “CI” Georgescu, cel care face poza, Ion Goriţă – viitor ambasador, Mariana Andreescu – traducător, Ilie Ceauşescu, un ofiţer de pe navă, o româncă din diaspora, ofiţerul “D” Emil Andreescu şi ofiţerul Dumitru (Mitică) Roşu.

 

Familia “CI” Georgescu (primii doi din stânga) pe puntea bricului Mircea.

 

Periscop - revista rezerviştilor SIE -grafica Mitică Roşu

Be the first to comment on "Spioni au fost spioni sunt încă… episodul 4"

Leave a comment