Migranți în comunism – ep.2

Teroristul nr.1 al României, un repetent descurcăreț

Ridcați din rândul migrației arabe înainte de Revoluție, stabiliți aici, în familii mixte, cu afaceri la limita legii, unii studenți de ieri, afaceriști astăzi, au reușit în România de tranziție, sub aripa serviciilor secrete, dar și sub stricta lor supraveghere, să acumuleze averi impresionante peste noapte. Din această categorie fac parte cei mai celebri absolvenți de învățământ superior românesc, teroriștii Omar Hayssam și Mohammad Munaf, ambii condamnați la ani grei de temniță pentru diverse infracțiuni printre care și cea de răpire a trei jurnaliști români în Irak în 2005.

 Intrarea României în organizațiile euro-atlantice nu a fost un drum pavat cu petale de trandafir. Protocoalele mai mult sau mai puțin secrete semnate de țara noastră cu viitorii aliați prevedeau desovietizarea, demilitarizarea și renunțarea la vechile parteneriate cu lumea arabă. La începutul anilor ’90, fluxul studenților străini din Orientul Mijlociu și Africa a scăzut considerabil. Serviciile secrete române au fost nevoite să ofere date amănunțite despre toți migranții de origine arabă aliaților americani, renunțând treptat la o parte din agentura construită de Securitate prin fabricile de diplome din Universități sau trecând-o în conservare. Acțiunile de devoalare și conservare a agenturii arabe din România au culminat odată cu semnarea documentului PATRIOT Act, de către președintele american George Bush la 26 Octombrie 2001. Ca urmare, în același an, Consiliul Suprem de Apărare al Țării avea să emită o hotărâre clasificată ca secret de stat, prin care serviciile secrete românești aveau voie să monitorizeze prin toate mijloacele o listă de 1000 de persoane (majoritatea migranți și cetățeni români de origine arabă), fără nicio limită de timp și fără mandat din partea judecătorilor. A fost începutul sfârșitului pentru afaceriști ca Omar Hayssam, Mohammad Munaf și ai lor.

Bișnițar cu blugi și valută în Regie

Hayssam Al Omar, născut la 1 martie 1963 în Siria, în localitatea Homs, s-a înscris la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri (FCFDP) din cadrul Universității Tehnice de Construcții București în 1982. Unii spun că ar fi provenit dintr-o familie înstărită, alții cred că era sărac lipit. Despre unchiul său Mohamed Farzat, presa a scris că ar fi făcut parte din cadrul Serviciilor de Informaţii Siriene. Cu ajutorul unor firme siriene, Farzat exporta tractoare româneşti în Siria prin ICE Dunărea, o firmă a fostei Securităţi.

Hayssam are cinci frați, dintre care trei au trăit în România după 1990. Cei mai cunoscuți sunt Mukhles Omar, Mahmoud Hayssam OmarOmar, aceștia fiind ultimii proprietari ai firmei de îmbuteliere a apelor minerale Bucovina, dați în urmărire internațională de autoritățile române pentru scoaterea ilegală a fratelui lor din țară în 2006. Foștii colegi, de origine arabă spun că Hayssam s-a evidențiat în perioada studenției ca un bun comerciant de blugi și de valută, mai pe românește bișnițar în Regie. Nu învăța, dar era descurcăreț pentru că, spre deosebire de mulți colegi ai săi, studiase cu un an înainte limba română. Printre alții, l-a avut ca profesor pe Călin Popescu Tăriceanu, fost asistent universitar, viitor premier al României. Sirianul a fost un student mediocru, mediile pe care le-a avut de-a lungul anilor, fiind de 6; 5,50; 6,25; 6,89; si 7,70. În anul IV de facultate, Hayssam a rămas repetent studiile fiindu-i prelungite pe motiv medical. A absolvit facultatea în 1989 cu lucrarea de diploma „Nod rutier între autostrada Hans-Abp și drumul express Alrastan – Hams din Siria”, pentru care obține nota 8. Hayssam s-a înscris la doctorat, la profesorul Dorobanțu Stelian, dar nu a continuat pentru că s-a apucat de afaceri.

Pe soția lui, Adela, Omar Hayssam a cunoscut-o în timpul facultății. Au împreună numai puțin de șapte copii. Prin căsătorie, Hayssam a obținut cetățenia română. Mai are un copil cu fosta sa avocată Violeta Pârvan. După 1990, sirianul a făcut afaceri, înființând sute de firme pe care apoi le înstrăina sau falimenta. A devenit membru PDSR din anul 1994 și a reușit să corupă clasa politică românească până la vârf.

Infractor de “Top 300”

Omar Hayssam nu a fost un traficant oarecare. Sirianul și banda sa au mituit, furat şi înşelat timp de 20 de ani statul român, au făcut trafic cu ţigări şi armament, au spălat bani proveniți din traficul internațional cu droguri și au făcut evaziune fiscală de miliarde de dolari cu ajutorul şi sub protecţia serviciilor secrete, îndeosebi cu fosta Securitate, metamorfozată după 1989, în Serviciul de Informaţii Externe și Serviciul Român de Informații.

Omar Hayssam a intrat în “Top 300” cu o avere estimată la aproape 100 de milioane de dolari. Sirianul îşi dobândise această poziţie în calitatea lui de asociat în câteva firme cu cifre de afaceri însemnate. Astfel, Omar Hayssam deţinea 90% din City Center din Bucureşti, 98% din Bucovina Enterprises – producător de ape minerale – şi o cotă aproape la fel de însemnată la Rio Bucovina Distribution. Estimarea averii lui Hayssam ţinea seama şi de afacerile sale în domeniul industriei lemnului: Best Wood din Bacău şi Best Wood Production aveau cifre de afaceri de ordinul milioanelor de dolari fiecare. Hayssam se mai lăuda cu grupul de firme Manhattan, care avea 5.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 90 de milioane dolari. La această zestre, în dreptul lui Omar erau bifate şi câteva proprietăţi imobiliare şi maşini de lux. Din prezentarea afaceristului din Topul 300 pe anul 2003 aveam să aflăm că sirianul intenţionează să scrie o carte despre frauda în comerţul internaţional şi în transportul maritim! De altfel, celebritatea afaceristului s-a transformat repede, trecând la categoria ştiri cu dubioşi. În 2004, mai multe anchete vizau afacerile sirianului, acuzat de numeroase infracţiuni economice grave. În noiembrie 2004, Omar Hayssam apărea în revista Capital, în top 300 cei mai bogați oameni de afaceri din România cu o avere estimată la 100 de milioane de dolari.

Răpire și trafic internațional cu armament

Nu degeaba, în 2005 din dosarul răpirii jurnaliștilor din Irak, procurorii DIICOT au disjuns dosarul 628/D/P/2005 (Omar Hayssam, Viktor Bout și alții, implicați în trafic internațional cu armament), nu degeaba, la dosarul 628 a fost conexat dosarul Țigareta privind implicațiile serviciilor secrete române în afaceri (în barter) țigări de contrabandă contra arme, nu degeaba, la începutul anului 2008, la București s-au deplasat ofițerii Drug Enforcement Administration pentru a-l prinde pe celebrul Viktor Bout (bani din trafic de droguri contra armament).

Despre traficul de influenţă şi crima organizată, dar mai ales despre modul în care ajungea teroristul Omar Hayssam ajunsese să întâlnească şi să însoţească preşedinţi de stat şi înalţi demnitari români sau străini s-a tot vorbit. Documentele procurorilor vorbesc despre sponsorizări ilegale ale partidelor politice postdecembriste, despre alimentarea conturilor externe secrete şi despre mituirea presei, despre reţelele teroriste moştenite de la regimul ceauşist şi organizaţiile Hamas, Fraţii Musulmani sau Hezbollah. Dosarele de terorism au fost închise, dovezile ascunse la secret chiar de președintele României, iar teroriștii eliberați din închisoare au fost ajutați să fugă din țară cu largul concurs al autorităților române. Firmele și activele folosite de rețeaua de crimă organizată Omar Hayssam pentru finanțarea activităților teroriste naționale și internaționale au fost “spălate” cu largul concurs al autorităților române. Astăzi, Omar Hayssam este în închisoare pentru infracțiuni care însumează 26 de ani. Dosarele sale zac la secret. Deocamdată.

Adela si copiii DGIPI MAI firme-haysam siria img2038 img2039 SRI

Be the first to comment on "Migranți în comunism – ep.2"

Leave a comment