La Săliște, județul Cluj, pădurea-i jefuită ca în vestul sălbatic

Raportul Curții de Conturi privind administrarea pădurilor de stat în perioada 2010-2013, trimis parlamentarilor români, scoate la iveală un adevărat dezastru ecologic.   Potrivit acestui raport, fondul forestier al României s-a redus de la peste 38 % înainte de 1989, la  27,33 % din suprafaţa ţării în prezent. Surse din cadrul ministerului Pădurilor afirmă că, prin publicarea acestor cifre, oficialii români vor să dea bine în ochii UE, luând în calcul și locuri în care nu Image2există pădure, doar vegetație forestieră, adică puieți de câțiva centimetri înălțime. Începând cu 1991, pădurile au fost retrocedate numai pentru a fi tăiate, de pe teritoriul țării noastre dispărând circa trei milioane de hectare. Specialiștii afirmă că până în anul 2005, s-au tăiat peste 20 de milioane de metri cubi de lemn.

Doar anul trecut s-au restituit 16.000 de hectare de pădure. În perioada la care face referire raportul Curții de Conturi, paguba rezultată din tăierile ilegale de pădure este de 355 de milioane de lei, amenzile aplicate fiind doar de 63 de milioane de lei.

Un calcul rece arată că în România s-au tăiat ilegal trei hectare de pădure în fiecare oră. Părtași la dezastrul ecologic sunt politicieni, polițiști și silvicultori, adică exact cei care ar fi trebuit să intervină, să  oprească tăierile ilegale de pădure.

Masacru ecologic

Dezastrul se vede cu ochiul liber și în Cluj, județ în care autoritățile locale au dat o nouă dimensiune zicalei românești “s-a furat ca-n codru”. La sfârșitul anului trecut, EcoAssist, un ONG care activează în domeniul protecției mediului constata că în județul Cluj s-au raportat prejudicii de 70 milioane de lei din tăierea ilegală a pădurilor.harta ciurila

„Aici erau dosare penale deschise încă dinaintea acțiunii noastre. Am constatat  un prejudiciu evaluat la suma de 70.470.296,00 RON, cea mai mare pagubă pe care noi am depistat-o cu ajutorul hărții tăierilor de păduri, de aceea, personal am concluzionat că în Cluj a fost precum în vestul salbatic. În timpul acțiunii noastre s-au dat două sancțiuni contravenționale în timpul acțiunii de pe teren în valoare 4000 RON și confiscarea a 12.5 m.c. lemn rotund în valoare de 1500 RON”, declara Liana Buzea, președinte EcoAssist și fondatorul Hărții tăierilor de păduri (vezi foto) la sfârșitul anului 2013.

Image4Sătenii din Săliște, o localitate aflată la numai 20 de Km de municipiul Cluj Napoca în comuna Ciurila, spun că zicala de mai sus nu mai este valabilă, pentru că nu mai există codru. Pe parcursul anului trecut, Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj a fost asaltat de sesizări ale localnicilor care atrăgeau atenția asupra modului în care sunt jefuite pădurile din zonă. Oamenii spun că hoții, localnici rromi, români și afaceriști din zonă au tăiat ilegal peste 150 de ha de păduri de stejar, mesteacăn și alte esențe tari.

Jaf pe mîna polițiștilor, sub ochii pădurarilor și ai primarului

Noiembrie 2014. La fața locului, în împrejurimile comunei Săliște, peisajul este selenar. Dealuri întregi au fost cheliteImage6 de drujbele infractorilor. Pentru a vedea grozăvia, trebuie doar să iei urma rumegușului lăsat de mașinării.  Ici-colo, cioturile rămase după tăieri și grămezile de crengi aruncate pe marginea drumului sunt dovada neputinței autorităților de a face față jafului. Pe hoți nu i-a interesat decît trunchiul rotund al arborilor. Sătenii spun că decopertările au fost făcute de infractori, cei mai mulți de origine romă,  pe mână cu șefii de post, polițiștii, pădurarii și cu primarul. Furtul se petrece în zone mai greu accesibile, unde telefoanele mobile nu au semnal, iar mașinile obișnuite își fac loc cu greu. Pădurea constituită mai ales din arbori de esență tare este tăiată și vândută ca lemn de foc. Cu toate acestea, locanicii spun că au surprins infractorii “la lucru” și au sesizat la timp autoritățile. Polițiștii și jandarmii nu au venit sau au ajuns prea târziu. Uneori, cei care au sesizat furturile din pădure au fost amenințați cu moartea de către jefuitori. Sătenii spun că pădurarii s-au îmbogățit subit, având acum turme de oi și mașini de lux.

“ Eu am fost odată la Poliție și am zis : <Păi domne’ ce facem că iar…> Zice către mine : < Ia, ce scrie aicea ? Eu nu-s pădurar, io-s polițai.> “, povestește un sătean despre demersurile sale pe lângă autoritățile locale.

Sancțiunile nu sunt pentru hoți

printre sateniLângă Săliște s-au ridicat numeroase vile și pensiuni, s-au construit terenuri de golf, dar afaceriștilor din zonă nici că le pasă de plămânii Clujului. Sătenii spun că centralele pensiunilor sunt alimentate cu lemn furat din pădure de țigani. Despre prejudiciul adus mediului, despre atentatul la aer curat, la un mediu sănătos, silvicultorii, polițiștii, afaceriștii si politicienii nu vor să știe. În presa centrală s-au tras numeroase semnale de alarmă despre modul în care sunt administrate pădurile statului de către Regia Națională a Pădurilor. O instituție-mamut, care își protejează angajații corupti.

Sătenii din Săliște au întocmit chiar o listă cu protectorii jefuitorilor de pădure : Popa Cristian – primar, Vlad – șef de post, Moldovan Ioan – ajutor șef de post, Florea Dorel – satul Săliște, comuna Ciurila, Boitor Gheorghe – localitatea Crăiești, comuna Petrești, Ghiță – Țucudeni – comuna Crăiești, Rusu – basarabean din Ciurila, alți țigani posesori de căruțe.

„Ca să nu mai treacă prin sat pe la noi, merea pe la Hagău și venea prin Sălcești, prin Ciurila, unde-i șef de post, poliție și venea roată. Atîta o fost legătura încâlcită de nu o putut nimeni să ieie nicio măsură ! N-o luat de fel mă, nici Poliția, nici Primăria !”, povestește cu năduf unul dintre săteni, despre modul în care autoritățile locale îi protejează pe jefuitori.”

Dacă localnicii au sesizat autoritățile, tot ei au fost cei amendați.

“Ne-am căutat dușmani. Cu păduraru’… știe.” / „L-o prins că și-o luat lemne de la capătul pământului și i-o dat sateniamendă !” / „Două tufe de alun așa ca mâna le-am tăiat.”  “Mi-o dat amendă, mi-o luat drujba și o făcut circ. Să mă bată ! Ioi de capul meu !”

În urma numeroaselor sesizări ale localnicilor, senatorul independent Valer Marian, originar din județul Cluj, a depus în data de 17.03.2014, în Senatul României Întrebarea cu titlul : “Defrișarea ilegală a pădurii comunale din Săliște județul Cluj” prin care cerea să i se comunice dacă autoritățile în drept au efectuat acțiuni de control în zonă în ultimii doi ani și dacă s-au luat măsuri pentru stoparea jafului, recuperarea prejudiciului și pentru pedepsirea vinovaților. Atât Ministerul Afacerilor Interne, cât și Departamentul pentru Ape Păduri și Piscicultură au răspuns că au derulat zeci de controale și verificări amănunțite, soldate cu amenzi nesemnificative (56 de acțiuni de control, trei infracțiuni silvice, 21 contravenții silvice vezi documentele atașate). Cât despre dosare penale sau vinovați, nicio vorbă. Jaful continuă.

Imagini cu jaful din pădurea Săliștei pot fi urmărite la următoarele adrese : http://youtu.be/rgi3rCuZZAs,http://youtu.be/5v2GLb8SXAE, http://youtu.be/2mbY8CjdFG8, http://youtu.be/LzEj6eqr3AY,  http://youtu.be/c_nZFd3trHc,http://youtu.be/OkwPMs4t8Hc, http://youtu.be/JTTv72AHRMM, http://youtu.be/-MP9DtQEslU, http://youtu.be/JZSn6m0wc14,http://youtu.be/1SBgKFwEpoU, http://youtu.be/CV2aOK4-1×8.

harta ciurila http Image2 Image4 Image6 Image8 Image10 Image14 Image16 Marian V 1818 b printre sateni R la 17 03 Marian V 1818 b R la 17 03 Marian V 1818 b sat sateni

Be the first to comment on "La Săliște, județul Cluj, pădurea-i jefuită ca în vestul sălbatic"

Leave a comment